Over boogschieten

Boogschieten is een sport waarbij pijlen worden weggeschoten naar een doel met behulp van een boog. Vroeger was de boog een jacht- en oorlogswapen, maar tegenwoordig is boogschieten vooral een concentratiesport.

Binnen het boogschieten zijn er verschillende soorten bogen waarmee geschoten kan worden.

Recurve Bow

De recurveboog dankt zijn naam aan zijn uiterlijke vorm. In tegenstelling tot de eenvoudige longbow, hebben de werparmen van een recurveboog uiteinden die van de boogschutter afbuigen (re-curve).

Bare Bow

Over het algemeen kan gesteld worden dat een barebow een handboog is zonder richthulpmiddelen (stabilisatie, vizier, etc.). Dit wordt ook ‘intuïtief schieten’ genoemd.

Er bestaan geruchten en tegenstrijdige verhalen over wat nou precies wel of geen barebow is. Dit heeft te maken met de verschillende manieren waarop handboogschutters hun eigen boog aankleden en wat zij er dan zelf van maken.

Compound Bow

De compound boog maakt gebruik van een systeem van kabels en katrollen om de latten (werparmen) te buigen. De latten van een compound boog zijn stijver dan van een longbow of recurveboog, waardoor de energie van de boog beter gebruikt kan worden. Door het gebruik van de katrollen aan het eind van de latten wordt een pijl 1,5 tot 2 keer sneller afgeschoten dan met een recurveboog.

Long Bow

Onder de tradionele klasse worden verschillende bogen gerekend waaronder de Engelse Longbow, Amerikaanse Longbow (ook wel flatbow), jachtbogen en ruiterbogen. Een discipline met bogen die van oudsher al werden gebruikt om te jagen en oorlog te voeren.